Fotografska razstava Jakoba Gnilška, MF FZS

objavljeno v: Razstave | 0

V fotografski galeriji Kluba amaterskih fotografov v Gradcu – CDA Graz v mesecu maju 2016 razstavlja Jakob Gnilšak, član Fotografskega društva Radovljica. Otvoritev razstave bo 3. maja ob 19:00 uri. Galerija je odprta ob torkih od 19:30 do 21:30 ure v prostorih CDA v Gradcu na Avstrijskem Štajerskem.

LINK CDA Graz

Jakob Gnilšak se bo v Gradcu predstavil s samostojno razstavo črno-belih fotografij. Po izobrazbi je arhitekt, s fotografijo pa se aktivno ukvarja že več kot 50 let. Razstavlja na razstavah doma in v tujini. Doslej je sodeloval na več kot 220 skupinskih, vabljenih in samostojnih razstavah, kjer je prejel več kot 80 priznanj. Največje uspehe je dosegal v 70-tih in 80-tih letih prejšnjega stoletja. Je nosilec fotografskih nazivov, »mojster fotografije Fotografske zveze Slovenije« (MF FZS) in  »Artist FIAP« (AFIAP). Njegova dela so v zbirkah Moderne galerije v Ljubljani, v Kabinetu slovenske fotografije v Kranju in v nekaterih zasebnih zbirkah. Vključen je tudi v Saur-ov splošni leksikon umetnikov (SAUR, Allgemeines Künstler Lexikon München- Leipzig 2007).

Fotografski opus avtorja je raznovrsten. Motivni svet mu predstavljajo, pokrajina (tudi poustvarjena, s sledovi človeka zaznamovana ali celo uničena pokrajina), arhitektura, žanr, detajl in delno tudi človek. Fotografske podobe ustvarja največkrat kol serije posameznih zgodb. Na tokratni razstavi se predstavlja z motivi iz ciklusov, golf, cirkus, kamniti vrtovi in črno-bela krajina. Prikazuje pa tudi motive, žanr, arhitektura, detajl in človek.

V svoji fotografiji obravnava ves čas pravzaprav en sam problem, in sicer kako s sredstvi fotografskega medija zamejiti del stvarnosti v podobo, v kateri posamezni elementi ne bodo več spominjali na resničnost katere del so, temveč ustvarili nov, urejen in celovit svet, to je fotografsko podobo, ob kateri bo gledalec doživel svoj notranji emotivni in estetski užitek.

Fotografira v analognem sistemu in izključno v črno-beli tehniki, kar mu omogoča, kakor pravi sam, v največji meri razviti lastni izpovedni izraz. Vse razstavljene fotografije so izdelane ročno v temnici na srebro-želatinskem baritnem papirju in tonirane v Selenu.

Želimo mu dober odziv pri obiskovalcih galerije!

????????????????????????????????????

Jakob Gnilšak

Gnilsak1

Avtor vseh fotografij je Jakob Gnilšak

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.