Otvoritev foto razstave “Svoboda besede” ob 90 letnici Slovenskega centra PEN

objavljeno v: Razstave | 0

V četrtek, 5. 1. 2017 je bila v radovljiški graščini, otvoritev dokumentarne fotografske razstave z naslovom “Svoboda besede”, ob 90 letnici Slovenskega centra PEN, ki bo odprta vse do 31. januarja. Razstava je v letu 2016 gostovala že v Ljubljani in v Trstu. Januarja 2017 imamo to čast Radovljičani. To je zasluga predvsem dobrega in večletnega sodelovanja Fotografskega društva Radovljica (FDR) s kulturnim umetniškim društvom (KUD) La Casa de Kamna iz Kamne Gorice. Kot posebej zaslužna izpostavljam Ano Cecilio Prenz Kopušar in Dušana Kopušarja.

FDR in KUD La Casa de Kamna na pobudo slednjega, sodelujeta že od leta 2012. To sodelovanje je zgleden primer, kako interesne skupine sicer z različnimi prioritetnimi dejavnostmi, lahko najdejo skupne točke. Tako smo v sklopu tega sodelovanja, skozi fotografije razstavljene v galeriji Pasaža  spoznavali Latinsko Ameriko kot jih vidijo njihovi fotografi in fotografinje, še posebej Argentino, domovino Ane Cecilie Prenz Kopušar. V Argentini pa so lahko spoznavali Slovenijo skozi fotografsko oko članov in članic Fotografskega društva Radovljica. Kar nekaj članov/ic FDR se je v Argentini že predstavilo s samostojnimi foto razstavami.

Avtorja razstave “Svoboda besede” sta Samo Kristan in Urša Kocjan – oba iz NUK, ki sta jo dopolnila s tridesetimi dokumentarnimi fotografijami. Govorci so bili:  Edvard Kovač (PEN), Bogomila Kravos (PEN) in Samo Kristan (NUK).  Slovenska pesnica Ifigenija Simonović je predstavila odlomek iz Shakespeara, v prevodu Marjana Strojana (PEN), program pa je vodila in povezovala Alenka Bole Vrabec. Od predstavnikov Občine Radovljica je bil prisoten tudi podžupan Miran Rems.

Razstava “Svoboda besede” – zgodovine SC PEN, je vsekakor pohvalen prispevek k radovljiški kulturi, odziv radovljiške “kulturne srenje” in še koga, s svojo prisotnostjo na otvoritvi, pa žal bistveno manj.

Prispevek pripravil: Žarko Petrovič

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.