Visok ljubilej FD Radovljica

objavljeno v: Razno | 0

V Deželnih novicah Občine Radovljica je bil objavljen naslednji članek, ki ga je napisal Matjaž Klemenc, naš član in novinar Gorenjskega Glasa.

70 let Fotografskega društva Radovljica

S svečano prireditvijo v Radovljiški graščini je Fotografsko društvo Radovljica obeležilo 70-letnico aktivnega delovanja.

Radovljiški fotografi so bili najprej organizirani kot sekcija Fotografskega društva Jesenice; letos mineva sedemdeset let, kar je bilo ustanovljeno 1947. V tem obdobju se je v fotografiji marsikaj spremenilo: od črno-bele
fotografije do analogne in današnje digitalne, ostaja pa dejstvo, da ima vsaka fotografija še vedno svoje sporočilo.

V okviru praznovanja je v Radovljiški graščini na ogled razstava, na kateri se poleg avtorjev domačega društva predstavljajo še avtorji Fotoklub Blenda 22 iz Feldkirchna ter Associazione Rolano per Tutti iz Trsta.

Čast otvoritve slovesnosti je pripadla radovljiškemu županu Cirilu Globočniku. Župan je posebej poudaril dobro sodelovanje s Fotografskim društvom Radovljica v projektu Dogodki v občini Radovljici od začetka do konca leta. Iz Fotografske zveze Slovenija je bil prisoten podpredsednik zveze Janez Kukec.

Svoje misli je podal tudi predsednik Fotografskega društva Justin Zorko: »Veseli me, da ste se zbrali v tako velikem številu, kar potrjuje, da fotografija skozi vseh teh 70 let ne izgublja svoje moči. 70 let delovanja društva je spoštljiva starost. V teh letih je društvo doživljalo tako vzpone, kot padce, pa naj bo to v strokovnosti, v tehniki fotografiranja ali v sami organizaciji društva. Veseli me, da jubilej ne praznujemo sami. Še posebej pa me veseli, da so med nami tisti, ki so bili prisotni, ko se je društvo ustanavljalo. Moja želja je, da se ohrani dokumentarna fotografija, ki bo zanamcem pokazala življenje, arhitekturo, običaje in naravo današnjega časa. V društvu si bomo prizadevali, da bomo uspešni in enakovredni ostalim fotografskim društvom na državnih in mednarodnih tekmovanjih.«

Na praznovanju so bili omenjeni člani društva, ki so v njem več kot pet let (bronasto priznanje), več kot deset let (srebrno priznanje) in več kot petnajst let (zlato priznanje). Bronasto priznanje: Petra Grimani, Vida Markovc, Petra Petan, Tomaž Sedej, Simon Senica. Srebrno priznanje: Marjan Resman, Justin Zorko. Zlato priznanje: Matjaž Klemenc, Žarko Petrovič, Aleš Serajnik, Anica Šolar, Ana Novak Žemva, Klementina Žemva, Štefan Žemva. Imenovani bodo priznanje prejeli na občnem zboru. Na prireditvi, iz rok predstavnikov Javnega sklada za kulturne dejavnosti Slovenija, so bila vročena priznanja tistim, ki so že več kot trideset let dejavni v društvu: Benjamin Vrankar, Drago Vogrinec, Janez Resman, Dušan Barič, Janez Zaletel, Anica Prešern. Najdlje sta zvesta društvu Ivan Pipan, z 62 let delovanja in z letom manj Jakob Gnilšak. Na koncu so bila podeljena še tri posebna priznanja. Prejeli so jih Severin Golmajer, prvi predsednik društva, za organizacijo, vodenje in delo v društvu, Adi Fink za organizacijo, vodenje in delo v društvu ter Ivan Pipan za dolgoletno delo in vodenje društva.

Bilten ob 70 letnici društva

Fotografije s proslave 70. letnice FD Radovljica je prispevala Vida Markovc.

 

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.