Fotografska razstava Anice Šolar “Beneške maske”

objavljeno v: Razstave | 0

V razstavišču Avla Doma dr. J. Benedika, Šercerjeva cesta 35 v Radovljici bo od 23. januarja do 6.februarja 2019 razstavljala Anica Šolar, F2 FZS, članica Fotografskega društva Radovljica. Naslov fotografske razstave je “Beneške maske”.

Beneške maske in karneval v Benetkah je ob karnevalu v Rio de Janeiru in Mardi Gras v New Orleansu eden največjih in najbolj pomembnih na svetu. Prvi zapisi o uporabi beneških mask segajo že v leto 1094, ko so stare poganske navade prilagodili krščanskim normam, leta 1296 pa je beneški senat uradno določil praznovanje na zadnji dan pred postom. Tako je bil beneški karneval razglašen za javni praznik v.

S padcem Republike leta 1797, ko je Napoleon prepovedal pustovanje, je pomenil tudi konec tradicije karnevala. V 19. stoletju se je z industrializacijo spremenil tudi način življenja in karneval je v celoti izgubil pomen. Stoletja stare maske in kostumi so povsem izginili vse do leta 1979, ko so se beneške lokalne oblasti odločile obuditi karneval kot turistično znamenitost in so se tradicionalne pustne maske spet začele vračati na ulice in trge mesta.

Fotografinja Anica Šolar iz Radovljice nam je s prikazano fotografsko razstavo Beneške maske opomnila, da se nam približuje pustni čas, ko se s šemljenjem in norčijami poslavljamo od zime.

Avtorica je o razstavi povedala: »Pred več kot dvajsetimi leti sem obiskala Benetke in beneški karneval in takrat so nastale tudi fotografije, ki jih predstavljam na razstavi v avli Doma dr. Janka Benedika. V tistem času nastali posnetki so bili narejeni še na filmu za diapozitive, ki pa se danes, ko imamo že vsi digitalne fotoaparate ali vsaj mobilne telefone skoraj ne uporablja več.«

Razstava v avli Doma dr. Janka Benedika, Radovljica je na ogled v času obiskov v domu od 23. januarja do pepelnične srede, 6.februarja 2019.

Vljudno vabljeni k ogledu!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.