Redni občni zbor Fotografskega društva Radovljica

objavljeno v: Razno | 0

Letošnji občni zbor Fotografskega društva Radovljica dne, 22. februarja 2019 je bil prvi, odkar ga vodi nova predsednica Vida Markovc.

Na lanskem občnem zboru Fotografskega društva Radovljica je bila glavna točka nepreklicni odstop predsednika Justina Zorka. Kljub dolgi razpravi, da bi se dobilo novega predsednika, je točka ostala nerešena. Da je društvo normalno delovalo, je bil potreben izreden občni zbor, na katerem je bila s popolno podporo izvoljena Vida Markovc. Tako je društvo v več kot 70-letni zgodovini dobil na čelo prvo žensko. Letošnji občni zbor je minil mirno, odprla pa ga je predsednica Vida Markovc. »V lanskem letu je bilo Fotografsko društvo Radovljica zelo aktivno. Skupno smo pripravili triindvajset razstav. Dvanajst v Pasaži radovljiške Graščine, dve v Šparu, štiri v avli Doma dr. Janka Benedika, dve v novi knjižnici Radovljica, dve v avli Občine Radovljica in eno v Kulturnem domu v Kropi.

S fotografi CDA Gradec, Avstrija si vsaki dve leti izmenjujemo razstavo. Letos smo skupno razstavljali v njihovi klubski galeriji, oni pa v naši Pasaži.

Sodelovali smo tudi na fotografski razstavi Treh dežel, Koroške, Furlanije Julijske krajne in Gorenjske, ki nosi sporočilo, da razstavljene fotografije prispevajo k medsebojnemu spoznavanju treh različnih narodov. Letošnja razstava je imela naslov Slike brez meja.

Območna obrtna zbornica Radovljica je lansko leto praznovala 50-letnico delovanja. Skupaj z nami je pripravila razstavo, ki je prikazala obrtno dejavnost na območju zbornice.

Naši člani so sodelovali na razstavi po odprtju nove radovljiške knjižnice A. T. Linharta. V objektiv so ujeli od arheološkem izkopavanju,  o gradnji in prenosa zadnje knjige ob otvoritvi. Veseli me, da vedno več članov sodeluje na fotografskih razstavah tako doma, kot v tujini.

Vse bolje je obiskana naša spletna stran, ki nam omogoča še večjo prepoznavnost. Imamo redne mesečne sestanke in debatne večere. Na teh se izobražujemo in izbiramo fotografije za skupinske razstave.  Tradicionalno smo pripravili Foto informator 2018. V društvu si prizadevamo, da pridobimo še kakšnega novega člana (o.p. na dan občnega zbora je društvo štelo 32 članov« je od delu društva v letu 2018 spregovorila predsednica Vida Markovc. Društvo si je postavilo kar nekaj nalog za leto 2019. Nekatere od njih so bile že realizirane. V pasaži Graščina Radovljica bo na ogled dvanajst razstav, v Domu dr. Janka Benedika šest razstav, na občini Radovljica Dogodki v občini Radovljica v letu 2018 (o.p. na ogled do 15.4.). V kulturnem domu Kropa se bo razstavljalo, če bo interes. V Sparu ni predvidena razstava.  Ob omenjenih dogodkih v občini Radovljica 2018 bo društvo pripravilo še društveno razstavo in razstavo ekskurzije društva v letu 2018. Društvo bo gostovali pri Blende 22 v Feldkirchnu, kjer bo skupna razstava Treh dežel. Letos je v planu razstava Gorenjskih fotografskih društev. Razstave bodo v tistih Gorenjskih občinah, iz katerih bodo razstavljali fotografska društva. V društvu se bodo še naprej prizadevali, da bodo člani sodelovali na čim več regijskih, republiških in mednarodnih razpisih. Še naprej bodo organizirali mesečne sestanke izvršnega odbora in se dobivali na debatnih večerih. Pripravili bodo nov Foto informator 2019. Letošnjega občnega zbora se zaradi drugih obveznosti ni udeležil župan Občine Radovljica Ciril Globočnik. Občni zbor je s svojo prisotnostjo počastil Stane Vidmar, predsednik Fotografskega društva Jesenice in tajnik Fotografske zveze Slovenija. V svojem govoru je predvsem pohvalil radovljiško društvo za sodelovanje z društvi iz tujine.

Omenimo še najpomembnejša priznanja članov. Simon Senica, zlata plaketa na Mednarodnem natečaju čebelarske fotografije 2018, Jasim Suljanović, častni znak FIAP na 9. Bienalni mednarodni razstavi fotografij malega formata, Jakob Gnilšak, zlata medalja na Mednarodnem natečaju Format 10 v Gradcu v Avstriji. Na Dogodkih v občini Radovljica za leto 2017 so člani v dveh temah dobili pet nagrad. Peračiški tuf v naravi in arhitekturi: 1. Janez Resman, 2. Ljubo Jančič, 3. Vida Markovc. Dogodki v občini Radovljica 2018: 2. Žarko Petrovič, 3. Marjan Resman.

Napisal Matjaž Klemenc

Fotografije v galeriji je prispeval Marjan Resman

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.