6. 9. 2019. Fotografsko društvo Radovljica na skupni foto razstavi 4. sosednjih držav v Feldkirchnu

objavljeno v: Razstave | 0

Feldkirchen na Koroškem – Avstrija. Dne 6. 9. 2019, je bilo odprtje foto razstave štirih obmejnih dežel, štirih sosednjih držav v kulturnem centru Bamberger Amthof. Sodelujoči na foto razstavi: Avstrija (Feldkirchen, Fotoclub »blende22«, predsedujoči Horst Maurer), Hrvaška (Krk, Fotoklub KRK, predsednica Marijana Kirasić-Nekić), Italija (Trst, “Roiano per tutti” Trieste, predsednica Doroteja Buttino) in Slovenija (Radovljica, Fotografsko društvo Radovljica, predsednica Vida Markovc). Tema je bila »Favna in flora regij«.
Za Fotografsko društvo Radovljica (FDR) je razstavljalo 8 članov društva: Dušan Barič, Ljubo Kozic, Vida Markovc, Damjan Markovec, Žarko Petrovič, Janez Resman, Marjan Resman in Drago Vogrinec. Fotografije je izbral umetniški svet v sestavi: Jakob Gnilšak, Jasim Suljanović in Tomaž Sedej. Odziv za razstavljanje je bil malo pod pričakovanji, a smo se sodelujoči avtorji s svojimi fotografijami kljub temu solidno predstavili.
Predstavniki posameznih fotoklubov/društev smo se svojim gostiteljem in organizatorjem foto razstave prav lepo zahvalili, jih pozdravili v imenu zastopanih ter si medsebojno izmenjali simbolična darila. V občinski upravi Trsta, so temu srečanju posvetili malo večjo pozornost, ter v Feldkirchen poslali svojega svetnika, g. Gianluca Parisija zastopnika župana Trsta, ki je v svojem pozdravnem nagovoru še posebej poudaril pomen takšnega sodelovanja, z županom Feldkirchna g. Martinom Treffnerjem pa sta si izmenjala protakolarna darila v znak dobrega sodelovanja.
Iz FDR, sva se otvoritve udeležila le dva člana – Marjan Resman in Žarko Petrovič z ženo Mileno. Ostali člani se iz različnih razlogov niso udeležili otvoritve. Upravičeno odsotna je bila tudi predsednica FDR, Vida Markovc.
V Feldkirchnu, z županom g. Martinom Treffnerjem na čelu, so vse udeležene prav lepo sprejeli. Največjo zaslugo za ta dogodek, ki se vsako leto odvija v drugem kraju (predlani smo skupno razstavo gostili v Radovljici) ima Fotoclub »blende22«, kot najbolj zaslužen posameznik za to, pa je zagotovo predsedujoči tega kluba, Horst Maurer. Prvi, ki jim je bilo ponujeno to sodelovanje smo bili prav mi, v FDR. V zadovoljstvo mi je, da sem kot takratni predsednik FDR uspel prepričati tudi ostale, v to sodelovanje.
Letos so krog sodelujočih razširili. Pridružil se nam je še Fotoklub KRK iz Krka na Hrvaškem. Fotoklub vodi predsednica Marijana Kirasić-Nekić. Pri njej me je najbolj navdušilo to, da ji je uspelo motivirati mlajšo, najstniško generacijo za organizirano učenje in delo s fotografijo, kar je danes skoraj »misija nemogoče«. Pravkar imajo trenutno še aktiven FIAP foto razpis SUMMER, SEA, SUN 2019 (do 20. 9. 2019). V njenem imenu vabim, še posebej člane FDR k sodelovanju na tem razpisu.
Po zaključeni otvoritvi je sledilo prijetno druženje z bogatimi prigrizki, sladicami in pijačo. Ne glede na jezikovne bariere, so se med fotografi in fotografinjami iz sodelujočih držav, stkala nova znanstva in prijateljstva, že obstoječa pa utrdila. Veselimo se ponovnega snidenja na naslednji razstavni lokaciji.
Dobro luč!
Prispevek pripravil: Žarko Petrovič
Fotografije: Marjan Resman, Žarko in Milena Petrovič

Aktualni linki:
Blende22 – Otvoritveni plakat in eden od člankov
“Roiano per tutti” Trieste – njihova spletna stran
FB Fotoklub Krk – njihova spletna stran in njihov FB
FB linka – Marjan Resman  in Žarko Petrovič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.