Fotografska razstava z izleta po Julijskih Alpah

objavljeno v: Razpisi, Razstave | 0

Narava Julijskih Alp

Na septembrskem in oktobrskem debatnem večeru smo prisluhnili Simonu Senici, ki nam je predstavil potek fotografski izleta. Zamislil si ga je v dveh državah, v Sloveniji in Italiji. Na oktobrskem debatnem večeru smo določili še datum. Strinjali smo se, da je to sobota, 26. oktobra. Janez Resman je poiskal še večji kombi, s katerim smo se odpeljali na lov za dobrimi posnetki.

V soboto, 26. oktobra, smo se ob pol sedmih zjutraj zbrali pred kavarno Ambient. Tedaj še nismo vedeli, kakšen dan nas čaka. Malo po sedmi uri smo v jutranjem svitu v Zelencih, pri drugem izviru Save Dolinke, že pritiskali na sprožilce fotoaparatov in ugotovili, da bomo imeli lep sončen dan. Zelenci ležijo na severnem robu Triglavskega narodnega parka. Na skrajnem zahodnem delu močvirja je smaragdno zeleno jezero, iz katerega vrejo iz plasti jezerske krede, ki daje vodi značilno modrozeleno barvo, številni izredno čisti in hladni izviri. Prav zaradi barve je jezero z močvirjem dobilo ime Zelenci.

Kar hitro smo se nato odpeljali proti Ratečam in prestopili nekdanjo mejo. Naslednji postanek je bil pri Belopeških ali Mangartskih jezerih. Sprehodili smo se ob obeh jezerih in naredili nekaj posnetkov.

Pot smo nadaljevali v Trbiž. Tam smo se usmerili proti prelazu Predel. Spustili smo se v Bovec in imeli postanek za kavo.

Le nekaj kilometrov zahodno od Bovca smo nato obiskali izvir potoka Gljun in čudovit slap Virje. Napajata se iz Kaninskih podov. Potok ima tipičen kraški izvir, ki nikoli ne presahne. Slap Virje se nahaja kakšnih 300 m od izvira v široki globeli pod vasjo Plužna, do katere je speljana strma pešpot. Skala preko katere pada voda v tolmun, curek razdeli v dva dela. Slap je visok okoli 20 m. Tu smo naredili posnetke slapa, potoka in nekateri tudi hidroelektrarne Plužna.

Popoldne smo se odpeljali po znameniti mangartski cesti na Mangartsko sedlo. Čudovit sončen dan je bil ravno pravšnji za poznojesenski izlet v hribe. Ko smo se povzpeli z manjšega parkirišča v bližini planinske koče proti sedlu, smo videli mnoge planince, ki so se vračali z Mangarta. Na krožni pentlji pa je bilo parkiranih veliko jeklenih konjičkov in koles. Njihovi lastniki so se počasi odpravljali v dolino.

Iz nahrbtnikov smo vzeli fotoaparate in se odpravili vsak v svojo smer. Iskali smo motive in jih zabeležili. Na robu Sedla smo uzrli Belopeški jezeri in jih fotografirali iz ptičje perspektive.

Ko je soncu začela pojemati moč, smo se čez prelaz Predel, Trbiž in Kranjsko Goro v večernih urah polni lepih vtisov vrnili v Radovljico.

Napisal Damijan Janežič

 

Rezultati izbora razpisa fotografskega izleta društva Gore-in-vode_2020.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.