Fotografska razstava “MOJE MESTO”

objavljeno v: Razstave | 0

Na petem Srečanju gorenjskih fotografov, tokrat v Šivčevi hiši v Radovljici, bo tam ves september na ogled razstava fotografij na temo Moje mesto, na kateri se predstavlja triintrideset avtorjev iz šestih fotografskih društev in klubov.

 

Radovljica – Da vse poti vodijo v Radovljico, v Radovljiško graščino in Šivčevo hišo, je z mislijo na nedavno končani 40. Festival Radovljica in fotografsko razstavo, ki jo je v četrtek odpiral, dejal župan Ciril Globočnik, ob odličnem izboru fotografij, ki bodo ogled do konca meseca, pa poudaril, da v prostorih Šivčeve hiše vendarle ne more razstavljati vsak, ampak le najboljši.

Muzeji radovljiške občine v svojem osrednjem galerijskem prostoru tokrat gostijo peto izvedbo Srečanja gorenjskih fotografov, naslov skupinske razstave Moje mesto pa predstavlja gorenjska mesta, iz katerih prihajajo avtorji: Radovljico, Kranj, Jesenice, Bled, Škofjo Loko in Tržič. Na tokratnem fotografskem druženju namreč sodeluje 33 fotografinj in fotografov iz domačega FD Radovljica, FD Janez Puhar Kranj, FD Jesenice ter foto klubov Jesenice, Tržič in TNP Bled.

Na ogled je zelo raznolik nabor fotografij, priča smo raznovrstnim avtorskim vidikom na gorenjska mesta, lahko bi rekli, da so edina skupna točka predstavljenih del predvsem drugačni in posebni pogledi na mesta, kakršnih povprečni občani običajno sploh ne opazimo. Vse ostalo je domišljija in kreativnost avtorjev. Mesta, njihova arhitektura, zgodovinske značilnosti, sodobne posebnosti, so predstavljena z zanimivimi detajli, opaziti pa je tudi nekaj vedut mest in delov mest, kakršnih sicer nismo vajeni.

Na razstavi na neki način sledimo besedam, s katerimi jo je napovedal predsednik Fotografskega društva Radovljica Tomaž Sedej, da vsaka fotografija pove zgodbo in uporabi fotografijo, vredna je tisoč besed. Društvo letos praznuje 75 let delovanja in je eden od sooblikovalcev kulturnega življenja v Radovljici, še posebej z galerijo Pasaža v Radovljiški graščini, v kateri že štirideset let pripravljajo razstave domačih in vabljenih fotografov. Trenutno v njej ob svoji osemdesetletnici fotografske portrete razstavlja Janez Kramar.

Vsakoletno druženje gorenjskih fotografov postaja stalnica. »Med gorenjskimi fotografi so se spletle številne prijateljske vezi, naša povezanost pa se kaže tudi v harmoniji med fotografijami na razstavi,« pa je dejal eden pobudnikov tega srečanja, kranjski fotograf Simon Krejan.

Napisal novinar Igor Kavčič v Gorenjskem glasu, 06. 09. 2022

 

Fotografije otvoritve je prispeval kolega Marjan Resman.

VABILO tiskano 2022 SGF

Plakat A3 SGF 2022

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.