ŽARKO PETROVIČ razstavlja v GALERIJA PASAŽA od 1. do 28. 2. 2021. Naslov foto razstave: MEDNARODNO IZGANJANJE ZIME NA PTUJU, 2020

objavljeno v: Razno, Razstave | 4

Mednarodno izganjanje zime na Ptuju, 2020

(60. Kurentovanje – mednarodna karnevalska povorka, 23. 2. 2020)

Lonely Planet je Kurentovanje umestil med deseterico najbolj zanimivih karnevalov na svetu, kot so npr. Benetke, Rio de Janeiro in New Orleans. Vpisan je na UNESCO seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Kot tak je zanimiv tudi za fotografe.

Na karnevalu je sodelovalo več tisoč mask, etnografskih in drugih likov iz več kot 10 držav Evrope ter ostalega sveta. V omejeni zbirki 29. razstavnih fotografij lahko prikažeš le delček tega. Od izbora teh razstavnih fotografij, ki si ga kot fotograf razstavljavec narediš, pa se razpozna tvoj fotografski pogled na svet, razvitost občutka za dobro fotografijo vključno s tehnično izvedbo, pa tudi čutni odnos do sveta, ki ga sprejemaš skozi oko objektiva.

Ker je bil to karneval Kurentovanja, sem največji del fotografij namenil kurentom. Sledi nekaj etnoloških mask iz drugih držav, nekaj portretnih, ter del splošnih mask s poudarkom na njihovo živobarvnost. Predstavitev mojih fotografij se prične z jutranjim pogledom na most za pešce preko reke Drave, ko ljudje čezenj prihajajo na Ptuj, pod mostom pa leta jata ptic. Z istim motivom se konča, a tokrat, ko sonce zahaja.

Če bo kdorkoli ob ogledu te foto razstave dobil kakršnokoli novo idejo ali navdih v smislu lastne fotografske aktivnosti, bom vesel in počaščen, še bolj pa, če bo katerakoli od razstavljenih fotografij, koga še posebej navdušila.

P.S.: Hvala starejši hčerki Saši za njeno spodbudo, da grem na karneval in da tu delam, kar me veseli – fotografiram. Hvala njej in ženi Mileni, da sta tako stoično sprejeli mojo »popolno ignoranco« do njiju v času poteka karnevala (fotografiranja).

 

 

Nekaj podatkov o meni in o moji fotografski dejavnosti

Rodil sem se 1949 na Jesenicah. S fotografijo sem se začel ukvarjati že v osnovnošolskih dneh. V aktivni delovni dobi je bilo te aktivnosti malo manj, povečala pa se je zopet po mojem odhodu v pokoj. Član Fotografskega društva Radovljica sem bil od 1975 do 1985. Ponovno sem se včlanil    leta 2007    in član sem še danes. Vseskozi sem aktiven v organih društva, v letih od decembra 2009. do  februarja 2016., pa sem društvu tudi predsedoval, a ne, ker bi bila to moja ambicija. Leta 2011 sem si pridobil fotografski naslov F1 FZS (fotograf 1. razreda Foto zveze Slovenije), 2012 pa mednarodni fotografski naziv AFIAP (Artiste Federation Internationale delﹸArt Photographique).

Prav intenzivno v zadnjem času ne sodelujem na državnih in mednarodnih foto natečajih. So pa moje fotografije bile do sedaj sprejete na FIAP foto natečajih  v 24. državah sveta, na več mednarodnih, državnih, regijskih in seveda na društvenih preglednih ter več lokalnih. Nagrad je bilo 39 – od tega 6 na foto natečajih 1 do 4 stopnje če ne štejem nagrad društvenih in lokalnih foto natečajev.  Najuspešnejši sta bili fotografiji Ujetnik« in »Stari kolar«, ki sta bili sprejeti na največ foto salonih sveta. Fotografija »Stari kolar« je dobila na Miniaturah 2016 (FIAP) še 2. nagrado (JP silver), na Lumen 2017 (FIAP), pa 3. nagrado (GPU). To je moja 7. samostojna razstava. Od tega je bila ena v Buenos Airesu – Argentina, ena na Jesenicah, ostalih pet pa v Radovljici.

Dobro luč!

Žarko Petrovič

F1 FZS, AFIAP

4 Responses

 1. Ljubo Jančič

  BRAVO, ŽARKO, LEPO DA SI SE LOTIL NAŠE DEDIŠČINE.
  V OČI STA MI PADLI FOTKI TAMAL KURENT IN PRINCESKA IN KLOVNI,
  PA PORTRETI MASK. GOTOVO BOŠ Z LETI ŠE VELIKO ZANIMIVEGA OBDELAL.

  DOBRO LUČ, KAMERAD

  • Žarko Petrovič

   Hvala ti Ljubo za tvoj spodbudni komentar! Naj se tudi tvojih ustvarjalnih potencialov čim več realizira – v zadovoljstvo vseh, ki jim to nekaj pomeni!

   Dobro luč!
   Žarko

 2. Sasa

  lepa predstava. slikovita barvita in zelo lepo usklajena kolekcija. hvala, se ucim.

  • Žarko

   Hvala ti Saša!
   Veselim(o) se tudi tvoje čimprejšnje samostojne razstave.
   Pozitivnega fotografskega ustvarjalnega potenciala ti ne manjka …
   Dobro luč!
   Žarko

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.