” Venice Mistery” fotografska razstava Jasima Suljanovića

objavljeno v: Razstave | 0

V mesecu juliju 2024 vas vabimo v galerijo Pasaža Radovljiške graščine na Linhartovem trgu 1, kjer razstavlja kandidat mojster fotografije Jasim Suljanović, KMF FZS, EFIAP, GAPU član Fotografskega društva Radovljica in Jesenice z 19. samostojno razstavo z 29 fotografijami pod naslovom “Venice Mistery”, ki jih je posnel v času Beneškega karnevala.

Beseda avtorja:

Vam je všeč zamisel o ogledu Benetk v najbolj prazničnem in barvitem času, ko v mestu poteka KARNEVAL ali CARNEVALE. Ta dogodek je največje praznovanje v nam sosednji Italiji. Beneški karneval sega  v leto 1162, ko je mesto pripravilo zabavo na Trgu svetega Marka, da bi proslavilo veličastno vojaško zmago nad oglejskim patriarhom.

Vsako pomlad se ljudje z vsega sveta napotijo v plavajoče mesto, da bi sodelovali pri tem edinstvenem praznovanju, veselem nemiru barv, zvoka in spektakla. Zaradi izjemnih kostumov, dovršenih mask in fascinantnih zgodovinskih uprizoritev je dvotedenska zabava v Benetkah nepozabna izkušnja.

Nagnjenost Benečanov do nošenja mask in preoblek med karnevalom je zavito v tančico skrivnosti, vendar trdijo, da je ta praksa sociološki odziv na stroge razredne hierarhije in družbene strukture, ki so vladale Benetkam v zgodnjem novem času.

Benečanom, ki ljubijo razkošje, je postala všeč anonimnost, ki so jim jo dajale maske. Zato so jih nosili kadar koli so lahko, in tako omogočali skrivna srečanja in zabave, izlete v bordele in igralnice.

Ko pridete na beneški karneval, boste naleteli na osupljivo raznolikost mask. Od sorazmerno preprostih mask, do bolj dovršenih oblačil, ki izvirajo predvsem iz tradicije commedia dell¨arte. Če temu dodamo še beneško arhitekturo, ki je kombinacija gotskega, bizantinskega in otomanskega vpliva, je bivanje v Benetkah v času karnevala doživetje, ki bo trajno zapisano v vašem spominu.

Sedaj razstavljam samo delček od 1200 posnetih fotografij. Ob drugi priliki pa bom ljubiteljem fotografije predstavil še več fotografij iz cikla Venice Misteriy.

Jasim Suljanovič – ŽIVLJENJEPIS

Razstava je odprta od 28. 06. do 30. 07. 2023. Ogled je možen vsak dan od 8:00 do 22:00 ure. Prost vstop!

Vljudno vabljeni k ogledu!

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.